23 procent van Belgische bedrijven had in 2021 een ict-veiligheidsincident

8 december 2022 in
23 procent van Belgische bedrijven had in 2021 een ict-veiligheidsincident
Zoka, Bram Vervacke

In 2021 werd maar liefst 23 procent van de Belgische bedrijven getroffen door een ICT-veiligheidsincident. Dit betekent dat bijna een kwart van de bedrijven te maken kreeg met problemen die voortkwamen uit hun ICT-systemen. Gelukkig was ongeveer een derde van deze bedrijven verzekerd tegen deze incidenten.

Statbel, het Belgische statistiekbureau, onthulde dat deze incidenten soms resulteerden in onbeschikbare ICT-diensten, vernietiging of corruptie van gegevens, of zelfs het lekken van vertrouwelijke informatie. Met input van ongeveer 7500 Belgische ondernemingen ontdekte het bureau dat wachtwoorden in negen op de tien gevallen werden gebruikt voor authenticatie. Interessant genoeg maakte 39,4 procent van hen gebruik van twee of meer authenticatiemechanismen, terwijl 12,6 procent biometrische beveiligingsmethoden implementeerde.

Wat nog opmerkelijker is, is de populariteit van netwerktoegangscontrole onder Belgische bedrijven, met maar liefst 77,2 procent die deze beveiligingsmaatregel in 2021 actief toepaste. Bovendien gebruikte 60 procent van de bedrijven een VPN. En alsof dat nog niet genoeg was, had 33,1 procent van de Belgische bedrijven in 2021 ook een verzekering tegen ICT-veiligheidsincidenten.

Dit onderstreept de noodzaak voor bedrijven om zich te beschermen tegen de steeds evoluerende bedreigingen in de digitale wereld. Gelukkig staat Zoka klaar om bedrijven op verschillende niveaus te ondersteunen bij hun ICT-beveiliging. Van het implementeren van robuuste authenticatiemechanismen tot het opzetten van veilige netwerktoegang, Zoka biedt oplossingen die bedrijven helpen om hun ICT-infrastructuur te beschermen en de risico's van veiligheidsincidenten te minimaliseren. Neem vandaag nog contact op met Zoka en bescherm uw bedrijf tegen de gevaren van de digitale wereld.


in Zoka